Despre ratinguri


RP sau WA / Robert Parker, The Wine Advocate

Robert Parker este poate cel mai renumit critic de vin in acest moment si editor al publicatiei The Wine Advocate. Parker nu este singurul critic al The Wine Advocat, iar multe dintre vinuri sunt degustate de catre colegii sai. In consecinta RP alaturi de un vin inseamna ca acesta a fost evaluat de publicatia lui Robert Parker, The Wine Advocate, si nu neaparat Robert Parker insusi. Sistemul de acordare a punctelor a lui Robert Parker este reprezentat de o scara ce porneste de la 50 si merge pana la 100 de puncte de calitate .

96 -100 Un vin extraordinar, cu caracter profund si complex,ce afiseaza toate atributele pe care le astepti de la un vin clasic din varietatea sa. Pentru vinurile de acest calibru merita depus efortul de a le achizitiona si a le consuma. 90 - 95 Un vin remarcabil, complex, cu caracteristici exceptionale. 80 - 89 Un vin putin peste medie spre foarte bun, un vin ce afiseaza diferite grade de complexitate, precum si un caracter fara defecte perceptibile. 70 - 79 Un vin mediu cu putina distinctie, cu exceptia faptului ca este un vin corpolent. 60 - 69 Un vin mediu ce contine deficiente notabile, cum ar fi aciditatea sau taninuri in exces, o lipsa de gust, eventual arome murdare sau alte izuri. 50 - 59 Un vin considerat a fi inacceptabil.

WS / Wine Spectator

95 -100 Clasic: un vin extraordinar 90 - 94 Remarcabil: un vin cu stil si caracter superior 85 - 89 Foarte bun: un vin cu calitati speciale 80 - 84 Bun: un vin cu corp, bine făcut, 75 - 79 Mediocru: un vin baubil dar care ar putea avea mici vicii 50 - 74 Nu se recomanda

Atunci cand un vin primeste un singur scor, inseamna ca acesta este un vin format, iar degustearea a avut loc "in orb". Un scor dat ca un interval, de exemplu 90-94, indica un scor preliminar, de obicei bazat pe o degustare a unui vin al carui proces de formare nu s-a finalizat inca.

WE / Wine Enthusiast

Semnificatia puctelor acordate de publicatia Wine Enthusiast in urma degustarilor efectuate "in orb" de editorii revistei sau de alti experti calificati in degustari, sunt dupa cum urmeaza:

95 -100 Superb, unul dintre cele mai bune vinuri 90 - 94 Excelent, extrem de bine facut si foarte recomandat 85 - 89 Foarte bun, oate oferi o valoare remarcabila daca pretul este corect 80 - 84 Bun, potrivit pentru consumul de zi cu zi.

Pretul vinurilor nu reprezinta un factor in atribuirea punctelor. Numai vinurile notate cu minim 80 de puncte sunt publicate.

 

ST / Stephen Tanzer, International Wine Celler

Vinurile sunt cotate referitor la tipul cauia ii apartine, in functie de calitatea pe care o au in perioada optima de a fi baute. Un "+" care insoteste punctajul respectiv denota ca acel vin este posibil sa merite un scor mai mare in viitor. Toate vinurile apreciate cu 90 sau mai mult, sunt foarte recomandate a fi adaugate in pivnița dumneavoastra (sau, in cazul in care este indicat, pentru baut in viitorul apropiat). Vinuri cotate cel cu putin 85 va garanteaza placerea de a fi consumate. Scoruri exacte sunt furnizate numai pentru vinurile la sticla, intervalele sunt oferite vinurilor neformate .

95 -100 Extraordinar; 90 - 94 Remarcabil; 85 - 89 Foarte bun spre excelent; 80 - 84 Bun; 75 - 79 Mediu; 70 - 74 Sub Medie; 70  De evitat

JS / James Suckling

In general James Suckling acorda aprecieri doar vinurilor de o calitate exceptionala, fara a tine cont de pret sau origine si foloseste o scara de 100 de puncte. Un vin cotat cu 90 de pucte sau mai mult este un vin impresionant si o achizitie remarcabila. Daca un vin este cotat cu peste 95 de puncte, atunci aceasta este un “must have” si trebuie achizitionat. Vinurile degustate, dar care nu au fost inca imbuteliate, sunt evaluate ca inteval, de exemplu 90-91 sau 92-93.

95 -100 Must have, trebuie achizitionat; 90 - 94 Impresionant, o achizitie remarcabila; 85 - 89 Inca merita sa fie cumparat sub; 85 - Nu cheltuiti banii pe un astfel de vin

JR / Jancis Robinson

Jancis Robinson coteaza vinurile pe o scala de 20 de puncte, apreciind astfel atat calitatile vinului la momentul degustarii cat si potentialul de invechire.

20 - Un vin cu adevarat de exceptie; 19 - Un vin excelent; 18 - Mai mult decat un vin foarte bun;     17 - Un vin foarte bun; 16 -  Un vin bun, ce poate fi remarcat; 15 - Un vin mediu; 14 - Un vin mediocru; 13 - Un vin cu defecte, dezechilibrat; 12 - Un vin cu multe defecte, complet dezechilibrat

Vinous by Antonio Galloni

Vinous este un site web despre vin fondat de Antonio Galloni in anul 2013. Conceptul Vinous marcheaza o noua etapa in lunga cariera a criticului de vin Antonio Galloni, unul din criticii de top ai lumii. Pana nu de mult Galloni a fost unul din cei mai importanti critici ai revistei The Wine Advocate a lui Robert Parker unde aprecia vinurile din California, Italia, Burgundia si Champagne. Pe o scala de 100 de puncte, Antonio Galloni puncteaza astfel:

96 -100 Exceptional, un vin profund, un clasic pentru soi
90 -  95 Remarcabil, un vin cu personalitate
85 -  89 Excelent, un vin cu caracter, foarte apreciat
80 - 84  Mediu
75 - 79  Sub medie
sub 75   Nu va irositi timpul