Tenuta di Sesta
Moșia Sesta a fost formată după expansiunea Republicii din Siena și declinul și suprimarea ulterioară a Abației Sant'Antimo în 1462 din partea Papei Pios II (Enea Silvio Piccolomini din Siena). În timpul perioadei de expansiune sieneză, Sesta a intrat în posesia nobilei familii Tolomei, care a construit o capelă în cinstea Sfintei Ecaterina din Siena. În 1850, doi frați din Castelnuovo dell'Abate, Felice și Giovanni Ciacci, au devenit proprietari ai proprietății.
În 1966, primele sticle de Brunello de la Tenuta di Sesta Estate au fost produse de Giuseppe Ciacci, tatăl actualului proprietar, Giovanni Ciacci. La acea vreme, existau doar doisprezece îmbuteliatori și, din acest motiv, Tenuta di Sesta Estate este recunoscută ca fiind una dintre proprietățile istorice de pe teritoriul din Montalcino.
Proprietatea are o întindere de aproximativ 200 de hectare, dintre care 30 sunt acoperite de viță de vie: din acestea, 13,07% sunt înregistrate în registrul D.O.C.G. pentru producția de vin Brunello di Montalcino, 7,4% hectare în cel de Rosso di Montalcino D.O.C. și 10,86 % în registrul S. Antimo D.O.C.. Restul terenului este în principal cultivat cu măslini (45 de hectare) și teren arabil (55 de hectare), acoperit cu întinderi vaste de pădure și tufărișuri mediteraneene.Un management agronomic "modern", nou față de trecut și adaptat la schimbările climatice care au avut loc de-a lungul timpului, este însoțit de o învechire tradițională a vinului în butoaie de stejar slavon pentru a-și păstra originalitatea.
Un management agronomic "modern", nou față de trecut și adaptat la schimbările climatice care au avut loc de-a lungul timpului, este însoțit de o învechire tradițională a vinului în butoaie de stejar slavon pentru a-și păstra originalitatea.
Ne concentrăm pe obținerea de struguri care, în funcție de caracteristicile fizice și chimice ale fiecărei podgorii, să obțină atât o bună prospețime prin gestionarea atentă a frunzelor din jurul ciorchinelui, cât și concentrarea prin rărirea ciorchinilor în exces.
Fiecare plantă aduce patru sau cinci „pinteni” cordonului din care provin mugurii, la fel ca lăstarii pentru producția anului. Deși acest sistem de pregătire permite efectuarea unor procedee agricole mecanizate, cea mai mare parte a lucrărilor se desfășoară manual pe tot parcursul anului pentru a avea grijă de calitățile unice ale fiecărei vițe de vie.
Densitatea plantelor este de aproximativ 5.000 de plante la hectar, ideală pentru acest teren, pentru a obține o dezvoltare echilibrată a frunzelor și rădăcinilor viței de vie precum și a unei producții de struguri de calitate superioară.
Podgoria a fost plantată în 1999, acoperă partea sudică a unei coline cu doi stejari mari care îi dau numele. Există două zone distincte pe aceste 3,2 hectare: partea de est prezintă un sol sărac în nutrienți, în timp ce solul din partea de vest este mai fertil, cu un nivel scăzut de pietriș și un procent ridicat de fier, ceea ce îi conferă o culoare roșiatică.
Această podgorie a fost întotdeauna una dintre cele mai bune pentru vinărie. Ca atare, a fost întotdeauna selectată pentru producția de Brunello di Montalcino Riserva și, prin urmare, a fost gestionată cu scopul de a obține randamente scăzute de struguri cu niveluri ridicate de concentrare.
Din 2012, Brunello di Montalcino Riserva se numește Duelecci, deoarece s-a dovedit a fi cea mai bună podgorie la producerea de struguri cu caracteristici senzoriale excelente.
La cramă se află casa boierească (reprezentată pe etichetele a trei dintre vinurile noastre: Brunello, Brunello Riserva și Rosso di Montalcino), biserica medievală istorică, biroul, sala de degustare și zona de vânzări, precum și cele două crame: crama de vinificare și crama de maturare.
Din Sangiovese pur provin marile vinuri din Montalcino: Brunello di Montalcino D.O.C.G., Brunello Riserva D.O.C.G., produs doar în cele mai bune recolte din selecția celor mai buni struguri Brunello, și Rosso di Montalcino D.O.C.
Din amestecul de Sangiovese Grosso cu alte soiuri rezultă două vinuri roșii I.G.T. ale domeniului: Camponovo, vin tânăr și proaspăt pentru care Sangiovese este amestecat cu un alt soi tipic al regiunii toscane, Colorino si Poggio d'Arna cu un gust mai internațional care îmbogățește Sangiovese în culoare și aromă cu Merlot și Cabernet Franc.